Ademwerk is here to stay!

Waarom ademwerk nu populair is: de kracht van ademhaling

Ademwerk wordt steeds populairder in Nederland. En dat is niet zonder reden. Steeds meer mensen ontdekken de kracht van ademhaling. Gelukkig maar, eindelijk!

Het (her)ontdekken van de kracht van ademtechnieken

Toen ik 13 jaar geleden mijn eigen levensveranderende ademervaring had, probeerde ik anderen – optimistisch als ik toen was – enthousiast te maken over ademwerk. Ik werd vreemd aangekeken. Nou ja, “vreemd” is mijn eigen interpretatie natuurlijk, maar het was in ieder geval vol ongeloof en verbazing. Wat moest die altijd hardwerkende, succesvolle professional uit de farmaceutische industrie, bekend om haar chique, strakke mantelpakjes, nu met ademhalingstechnieken? Sommigen reageerden met “Waarom, we ademen toch al vanzelf?” Anderen luisterden beleefd maar dachten waarschijnlijk “Het zal wel een fase zijn, ze komt er wel overheen.”

Die laatste reactie is eigenlijk opvallend en tegelijkertijd typerend voor ademwerk. Ademwerk en de helende effecten ervan waren destijds nog erg onbekend in Nederland. En als we terugkijken naar de geschiedenis, zien we dat het niet de eerste keer was dat er weinig bewustzijn was over de kracht die schuilgaat achter dat ‘simpele’ automatische proces dat zich constant, dag in dag uit, ons hele leven lang buiten ons bewustzijn afspeelt. Wat blijkt, weet ik nu, is dat de kracht van de adem voor lichamelijke en mentale vitaliteit door de eeuwen heen steeds opnieuw ontdekt is en daarna even snel weer werd vergeten. Ademwerk kent hier in het Westen dus cycli.

Elders in de wereld, zoals bij de inheemse volkeren van Zuid-Amerika, wordt al eeuwenlang de verbondenheid tussen ademhaling en onze emotionele en spirituele innerlijke wereld erkend en geëerd. Daar gebruiken ze ademtechnieken in allerlei rituelen voor bewustzijnsgroei. Zij hebben altijd de kracht van de adem erkend, omdat ze voelden en steeds opnieuw ervoeren wat voor enorme transformaties ademtechnieken teweeg kunnen brengen in het leven van mensen. En dat gevoel, dat was voldoende.

Hier in het Westen is gevoel echter niet genoeg; wij willen bewijs. Als iets niet wetenschappelijk bewezen is, bestaat het niet. En daar zit de crux: de diepgaande emotionele en spirituele effecten van ademhaling zijn moeilijk meetbaar. Bovendien vinden investeerders wetenschappelijk onderzoek naar ademtechnieken vaak minder interessant. Als ademtechnieken effectief blijken te zijn, valt er immers weinig aan te verdienen. We hebben onze adem al bij ons, overal en gratis.

Gelukkig lijkt er nu verandering te komen! Het lijkt erop dat de cycli van afwisselend geloof en ongeloof in ademwerk hier in het Westen voorbij zijn. Wim Hof heeft vooropgelopen en hard gevochten om wetenschappelijk bewijs te verzamelen dat zijn techniek aanzienlijke impact heeft op vitaliteit. Daarna is ook onderzoek gestart naar verbonden ademhaling en andere functionele ademtechnieken. Eerst waren er slechts druppels met bewijs, maar langzaamaan begint het nu te stromen. En de resultaten die binnenstromen liegen er niet om: langzaam maar zeker begint de wereld te geloven in wat we eeuwen geleden al voelden en wisten: De snelste weg naar fysieke en mentale gezondheid, en de ultieme kracht voor persoonlijke groei, dragen we gewoon altijd bij ons!

Het lijkt erop dat we nu in een fase zijn beland die niet langer een fase genoemd kan worden. De adem is here to stay!

Dankbaar ben ik dat ik niet langer alleen sta in mijn passie voor ademwerk en mijn ontzag voor wat de adem kan betekenen voor anderen. Mijn liefde voor ademwerk en mijn wens om anderen te laten ervaren wat de kracht van ademhaling kan doen, bleken sterker dan de tegenwind van een omgeving die het niet meteen omarmde. Sinds die eerste ademervaring ben ik vastbesloten om ademwerk in ieders leven te integreren. Ik heb al duizenden mensen tijdens mijn ademcirkels en retraites mogen raken met een -vaak eerste- ademervaring, en ik leid ook steengoede ademcoaches op om samen de kracht van ademwerk verder te verspreiden.

Kijk op mijn event kalender voor alle mooie ademcirkels en ademretraites die eraan komen. En mocht je nu ook, net als ik, met de ademkracht willen gaan werken: op bij LifeBizz Academy vind je de ademopleiding voor jou.

Volg mij op instagram om op de hoogte te blijven.