Het WOW-effect van Verbonden Ademhaling

“Wow, hoe is dit mogelijk met gewoon een beetje ademhalen?”

Deelnemers aan mijn ademcirkels en op retraites zijn vaak flabbergasted direct na een ademsessie. Vooral als het een eerste ervaring is. “Wow, hoe kan dit?” roepen ze dan. “Je ademt een paar keer diep en hoppa! De tranen komen er eindelijk uit en het ene na het andere inzicht popt op.” Of “Ik heb meer antwoorden gekregen in deze ene sessie dan in jaren bij mijn psycholoog. Hoe dan?”

Pure magie, of toch niet?

De verbonden ademhaling, een techniek waarbij je ademt zonder pauzes tussen de in- en uitademing, kan verbazingwekkende effecten en diepe transformaties teweegbrengen. Het lijkt pure magie! Een magische ervaring is het zeker, maar er schuilt ook echt een hele down to earth fysiologische verklaring achter.

Wat gebeurt er bij een verbonden ademsessie?

Wanneer we verbonden ademen, ‘over-ademen’ we eigenlijk. We ademen veel meer zuurstof in dan wat ons lichaam nodig heeft op dat moment; we hebben een adempatroon dat past bij een goede ochtendrun, maar liggen immers stil op een matje zonder dat onze benen daadwerkelijk aan het werk zijn. En we ademen niet alleen meer zuurstof in, we ademen ook (te) veel koolstofdioxide —het afvalproduct van onze ademcyclus— uit. Zo ontstaat er dus een hoger zuurstofgehalte in ons bloed en een verlaagd CO2-niveau.

Deze veranderde zuurstof/CO2-balans heeft zijn effect op ons lichaam en onze lichaamsfuncties. Sommige organen, waaronder onze frontale cortex—het deel van de hersenen dat zorgt voor ons logisch denken en controle houden—gaan in een soort slaapstand.

Wat gebeurt er in de hersenen?

Normaal gesproken reguleert onze frontale cortex, verantwoordelijk voor logisch denken en controle, veel van onze dagelijkse mentale activiteiten. De constante controle die onze mind normaal gezien heeft, stopt en laat ruimte voor diepere emotionele en spirituele ervaringen. Onderdrukte emoties en herinneringen krijgen de kans om naar boven te komen omdat de mentale barrières weg zijn.

De magie van het onderbewuste

Met de verminderde activiteit van de frontale cortex krijgt het onderbewuste meer ruimte om zich te uiten. Dit kan leiden tot krachtige inzichten en fundamentele doorbraken. Ons onderbewuste is immens krachtig en wanneer we toegang krijgen tot deze bewustzijnslagen, ontvangen we informatie die niet toegankelijk is als ons logisch denken ertussen zit. Mensen hebben eenheidservaringen, maken contact met energieën van overledenen of hebben in die staat plots een heel helder weten.

De verbonden adem stuurt onze controle even op een mini-break, waardoor wij uitgerust en verfrist terugkeren uit de sessie.

De verbonden ademhaling is een snelweg naar transformatie

De verbonden ademhaling is niet zomaar een ademtechniek; het is een powertool voor heling en persoonlijke groei. Het ondersteunt ons om (weer) contact te maken met een dieper deel van onszelf en met een innerlijke wijsheid die ‘way beyond’ het logisch denken gaat.

Heb jij ook (alweer) zin om deze transformerende ervaring te ondergaan? Meld je aan voor mijn Ademcirkels in Tilburg of Amsterdam of kom naar weekendretraite Adembevrijding in Zeeland. Hier gaan we niet alleen veel verbonden ademen, maar leer je ook veel meer over de mechanismen achter de magie van ademwerk. Schrijf je in en ontdek wat de kracht van ademhaling je nog meer te brengen heeft.

De adem is de nummer 1 powertool in persoonlijke groei, en je hebt hem altijd bij je!