Hoe vind je een goede ademopleiding?

Ademwerk is momenteel booming. De veelgehoorde kreet ‘adem is het nieuwe yoga’ zegt eigenlijk al heel veel. De kracht van ademwerk is bezig aan zijn grootste opmars ooit.

Het is eigenlijk heel opmerkelijk dat we deze adem, die we altijd al bij ons dragen, nu pas echt leren kennen, althans hier in het Westen. We hebben de adem pas in het laatste decennium echt herontdekt.

Wil je meer lezen over hoe de adem steeds weer werd ontdekt én vergeten? Lees dan ook de blog [link naar blog over ademherontdekking].

Het (her)ontdekken van ademtechnieken en ademcoaching

Toen ik bijna 10 jaar geleden mijn eerste ademopleiding volgde, deed ik dat bij één van de pioniers in ademwerk in Nederland. Het was de eerste opleiding voor ademcoaches; er was toen nog weining aanbod. Dit kwam omdat de kracht van ademhaling pas net (her)ontdekt werd door enkele pioniers die vaak per toeval, zoals ook bij mijzelf het geval was, in een ademsessie terechtkwamen en daar onmiddellijk werden gegrepen door de ademkracht. Mijn eerste ademsessie ging ik in met de nodige weerstand, maar wat daar gebeurde was zo levensveranderend dat ik meteen ‘hooked’ was. Het voelde alsof ik zonder het te weten was ingestapt in mijn ademreis, met het vertrouwen dat de ademreis de juiste richting op zou gaan.

Wil je meer weten over mijn eerste ademervaring? Lees ook mijn blog over ‘Hoe de adem mij greep’.

De ademkracht delen met zoveel mogelijk anderen

In de jaren die volgden, bleef ik ademen… en meer ademen… en nog veel meer ademen. Het was ook tijdens één van die vele sessies dat ik de roep voelde om de ademkracht te willen verspreiden. Eerst voelde ik mezelf te willen ontwikkelen tot ademcoach, later om ademretraites te faciliteren. In een sessie nog een poosje later kwam het inzicht om LifeBizz Academy op te zetten: om een plek te creëren waar ik anderen opleid tot steengoede ademcoaches. Ademcoaches die weten wat ze doen. Die weten waarom ze dat doen. Ademcoaches die zelf steady staan. En die om kunnen gaan met de soms intense effecten van ademwerk. Met meer goede ademcoaches kunnen we samen nóg meer mensen zich laten raken door de adem.

De adem kan mensen in één klap grijpen

Zoals de adem mij heeft gegrepen, zo heeft deze ook anderen gegrepen. Na jaren van werken met ademwerk kan ik concluderen dat de adem mensen in één klap kan grijpen. Het brengt mensen naar een totaal nieuw bewustzijnsniveau, geeft levensveranderende inzichten en helpt hardnekkige patronen doorbreken. Het brengt soms in één sessie meer helderheid dan jaren praten of nadenken over een bepaald topic. Geen wonder dat ademwerk nu het zweverige imago achter zich laat en in rap tempo populairder wordt.

Enorme groei van ademopleidingen in Nederland

Met de groei van de populariteit van ademwerk, groeit ook het aantal ademopleidingen in Nederland. Dit is fantastisch, want hoe meer professionals er zijn die op een verantwoorde manier met de enorme ademkracht kunnen werken, hoe beter.  Er is wel een belangrijke kanttekening: het gaat er niet alleen om dat er veel ademcoaches worden opgeleid, het gaat erom dat er (veel) goede ademcoaches worden opgeleid. Een goede ademcoach heeft niet alleen kennis van ademtechnieken, maar begrijpt ook wat er op fysiologisch niveau gebeurt in het lichaam van de cliënt en past de technieken veilig en verantwoord toe. Bovendien is het een vereiste dat een ademcoach kan omgaan met de diepgaande effecten van ademwerk en dat de coach zichzelf weet te managen als eigen stukken geraakt worden. Daarnaast is het belangrijk dat de ademcoach alle facetten van ademwerk zelf heeft ervaren en dus veel, heel veel, geademd heeft.

Wil je meer lezen over wat een goede ademcoach is? Lees mijn blog over ‘Wat is een goede ademcoach?’

Tips voor het vinden van een goede ademopleiding

Als je overweegt om je aan te sluiten bij de professionele ademwereld als ademcoach of ademtherapeut, dan heb je momenteel heel wat te kiezen. Ademcoachen doe je niet zomaar even, daarvoor heb je goede ondersteuning nodig. Jouw keuze voor een ademopleiding bepaalt de uiteindelijke kwaliteit van jou als ademcoach. Hoe maak je nu de juiste keuze? Hoe vind je een opleiding die écht bij jou past?  Bij het kiezen van jouw ademopleiding kun je rekening houden met de volgende punten:

1. Kies een ademopleiding die aansluit bij het type ademwerk waarmee jij zelf al veel ervaring hebt Alleen wanneer je zelf alle facetten van deze ademtechniek hebt ervaren, kun je deze straks als ademcoach goed begeleiden.

2. Wees scherp op wat je wel of juist niet nodig hebt van een opleiding Als dit je eerste opleiding als ademcoach is en je nog niet werkt als therapeut of coach, zoek dan een opleiding die niet alleen focust op de techniek, maar ook op praktische begeleiding, zoals de opbouw van een sessie, het vormgeven van een traject en je rol en opstelling als coach. Bij ademwerk is het belangrijk dat je leert omgaan met effecten zoals (heftige) emoties, spirituele groei en energieën die transformeren. Ben je al bekend met deze aspecten van het werken met mensen en persoonlijke groei, omdat je bijvoorbeeld al werkt als coach, therapeut, psycholoog, arts of social worker, kies dan een opleiding of masterclass die zich puur richt op het eigen maken van de ademhalingstechniek waarmee je jouw werk wilt verrijken.

3. Is de ademopleiding zo ingericht dat je voldoende ervaring kunt opdoen met de ademtechniek(en) en het ademcoachen zelf? Luisteren naar en kijken naar een docent is waardevol, maar uiteindelijk leer je het meeste door te oefenen – oefenen – oefenen. Kies een opleiding waarvan je zeker weet dat je veel praktische ervaring opdoet. We weten dat je 10% leert door theorie, 20% door kijken naar anderen, en maar liefst 70% door zelf doen. Je wilt dus dat, naast het volledig eigen maken van alle belangrijke theorie en achtergronden van de ademtechniek(en) die je wilt gaan toepassen, er voldoende oefentijd is op de contactdagen van de opleiding. Niet luisteren en kijken, maar doen dus!

4. Let op de juiste balans tussen theorie en praktijk. Ja, je wilt veel ademen en praktisch aan de slag om het ademcoachen eigen te maken tijdens de opleiding, maar het werken als ademcoach vereist dat je precies weet wat er gebeurt in het lichaam bij het inzetten van bepaalde technieken. Daarom is het van cruciaal belang dat de opleiding je ook de theorie grondig aanbiedt. Werken met de adem kan grote impact hebben op je cliënt, dus je wilt precies weten wat en waarom je iets doet. Zorg voor een opleiding met een combinatie van theorie – die bij voorkeur al voor de start van de opleiding beschikbaar is – en veel praktische ademervaring tijdens de contactdagen.

5. Kies een ademopleiding die primair de focus legt op de praktische vaardigheden van het ademcoachen, niet alleen op het eigen proces. Je wilt tot in detail leren wat je moet doen vóór, tijdens en na een ademsessie; heel praktisch op het niveau van handelingen en communicatie. Bij voorkeur adem je tijdens de opleiding veel; mogelijk geeft de facilitator een sessie, maar hopelijk oefenen je medestudenten op jou en andersom. Met al dat ademen ontkom je er niet aan dat er soms iets geraakt wordt en je zelf in proces gaat. Dat is nu eenmaal wat de adem doet, en dat is precies waarom we zo van ademwerk houden. Toch is het voor het worden van een goede ademcoach belangrijk dat de focus niet alleen ligt op je persoonlijke proces, maar met name op je professionele groei. Je leert ademcoachen niet alleen door het zelf te ondergaan, maar vooral door te leren wat je in praktische zin moet doen of soms moet laten.

6. De locatie van je ademopleiding is belangrijk. Kies een opleiding op een locatie met voldoende ruimte en bij voorkeur natuur in de buurt. Ideaal is een plek waar de lunch is verzorgd. Dit biedt de mogelijkheid om even niets te hoeven en jezelf terug te trekken en even te aarden, wat belangrijk is gezien de impact van ademwerk. Een vrije keuze of je wilt blijven overnachten op de opleidingslocatie is een pré. Voor volledige focus kan overnachten op locatie een uitkomst zijn. Mocht het volgen van de ademopleiding voor jou juist fijner te combineren zijn als je thuis slaapt, heb je ook die keuze.

LifeBizz Academy; dé plek waar je leert levens te transformeren!

LifeBizz Academy biedt diverse ademopleidingen waarbij je weet dat alle bovenstaande punten goed zitten. Wij leiden steengoede ademcoaches op en leren professionals impactvolle ademtechnieken in te zetten om levens te veranderen. Ook als je al ademcoach bent, kun je je bij LifeBizz Academy persoonlijk en professioneel blijven ontwikkelen. Lees meer over de ademopleidingen Opleiding tot Allround Ademcoach, Opleiding Verbonden Ademhaling voor Professionals en Masterclass Ademcirkels Faciliteren voor ademcoaches.