Waarom ademcirkels faciliteren? De kracht van groepsademwerk

Je kunt wel zeggen dat het werken met adem hotter than hot is! Het aantal ademcoaches groeit bizar hard de laatste jaren en dat is super goed nieuws! Hoe meer van ons ademcoaches er rondlopen, hoe meer mensen in contact kunnen komen met de kracht van ademwerk en op die manier enorme sprongen kunnen maken in vitaliteit en persoonlijke groei.

De roep van de ademcoach

Mijn collega ademcoaches en ik voelen allemaal de roep, vaak voortgekomen uit prachtige eigen ademervaringen, om ademhalingstechnieken te delen die impact maken en levens transformeren. Dit zodat anderen kunnen ervaren wat wij zelf hebben ervaren. En het liefst dan zoveel mogelijk anderen. Grote groepen, in mijn geval althans.

De stap naar ademcirkels

Dat diepe verlangen, om veel levens te kunnen transformeren met de immense kracht van ademwerk, was zo’n 8 jaar geleden dé voornaamste aanleiding om mijn eerste ademcirkel te faciliteren. Met de breathwork groepssessies had ik de mogelijkheid om de ademkracht bij nog meer mensen te krijgen.

Gelukkig was ik als trainer, yogadocent en retraitefacilitator al bekend met het begeleiden van groepen, anders was de stap naar groepsademwerk waarschijnlijk te groot geweest. Ondanks de ruime ervaring met groepen was mijn eerste ervaring met het faciliteren van ademworkshops spannend. Lees daarover meer in mijn blog over waarom het begeleiden van groepsademwerk echt wat anders is dan één-op-één ademcoaching. Ik ben doorgegaan met ademcirkels faciliteren en heb sindsdien veel breathwork sessies mogen begeleiden. Nog steeds kom ik iedere ademcirkel of ademworkshop uit met een gevoel van enorm veel vervulling voor het mooie werk dat ik mag doen én een diep ontzag voor wat de kracht van de adem teweegbrengt bij deelnemers in ademcirkels. En dat komt vooral door de impact die juist groepsademwerk kan maken; juist door het ademen in een groep wordt de kracht van ademhalingstechnieken verder versterkt.

Wat verklaart die extra impact van ademhalingstechnieken in groepsademwerk?

Meer ruimte voor het eigen proces

Ondanks dat je als facilitator van je ademcirkel of ademworkshop je best doet om iedereen te ondersteunen, ben je toch iets meer op afstand van het proces van iedere deelnemer. Zelfs als er een collega ademcoach beschikbaar is om jou te ondersteunen in de begeleiding, kun je niet langs iedere deelnemer zitten zoals bij een één-op-één sessie. En juist dat gegeven biedt een groot voordeel voor je deelnemer. De deelnemer heeft zo meer ruimte voor zijn of haar eigen proces. Minder focus van de ademcoach heeft vaak veel positieve impact. De adem doet zijn werk wel, dat weten we allemaal, en toch kunnen we als ademcoach soms teveel willen helpen waardoor we onbewust sturend zijn. Dat ‘willen helpen’ verstoort voor je het weet het proces. Ja, je begrijpt goed wat je leest, jouw afwezigheid versterkt het proces van je deelnemers. Dat zegt natuurlijk niets over dat je als facilitator van een ademcirkel enorm belangrijk bent om een veilige setting te creëren, ieders proces te monitoren en er te zijn als het echt nodig is.

Patronen worden gespiegeld

Meer dan in een één-op-één krijgt de deelnemer spiegels door de groep. Denk aan triggers op het ‘niet goed genoeg doen’ omdat de buurman anders ademt of meer emoties loslaat, of op het stuk van ‘niet gezien worden’ als de facilitator van de ademcirkel wel veel bij de buurvrouw komt maar niet bij jou. Of het inzicht dat het moeilijk is om bij zichzelf te blijven als er geluid is in de ruimte, wat de deelnemer inzichten kan geven over de eigen ruimte die hij/zij zichzelf gunt bij anderen, en ga zo maar door.

Een ademcirkel is een totaalbeleving

De locatie voor de ademsessie is vaak anders dan waar één-op-één wordt geademd; de ruimte kan worden aangekleed met kaarsen, inzichtkaarten die kunnen worden getrokken of andere attributen die de beleving verdiepen. Ook is er vaak wat meer tijd voor een ademcirkel dan voor een individuele sessie, waardoor meerdere ademhalingstechnieken kunnen worden ervaren of elementen kunnen worden toegevoegd die de ervaring versterken. Een voorbeeld daarvan is het drinken van rauwe cacao, wat momenteel veel wordt toegepast. Ook de muziek die tijdens een ademworkshop vaak net iets intenser kan worden gemaakt dan in een één-op-één ademcoaching, dringt in een groep vaak dieper binnen om daar precies de energie, de herinnering of het inzicht te raken wat nodig is voor het proces van de deelnemer.

Het proces van anderen werkt als katalysator

Wanneer een andere deelnemer voorgaat in het oppakken van een ademhalingstechniek, diep gaat in een ademworkshop of het releasen van emoties, is het gemakkelijk voor andere deelnemers hetzelfde te doen. Soms is een drempel om zich echt te laten gaan bij een deelnemer hoger als hij of zij volledig op zichzelf over die rand moet. Een buurman of buurvrouw die al bezig is, kan voor sommigen net het laatste duwtje zijn om zich over te geven aan de ademhalingstechnieken in jouw ademcirkel.

Praten hoeft niet

De diepe ervaringen die deelnemers tijdens het doen van ademwerk hebben, zijn vaak moeilijk in woorden te vatten. Een poging om dat, al kort na de sessie, toch te doen kan juist zorgen dat met het hoofd gemaakte interpretaties de werkelijke integratie van de sessie in de weg staan. Ook al wordt de cliënt in een één-op-één door de ademcoach aangemoedigd om er niet direct woorden te geven aan, toch gebeurt het veelvuldig dat de cliënt de ademcoach deelgenoot maakt van wat hij of zij heeft ervaren op de ademreis. Dit fenomeen komt voort uit sociale normen die we onszelf opleggen en de loyaliteit die een cliënt soms voelt naar de ademcoach om te delen en daarmee de verbondenheid te behouden. De neiging om te vroeg woorden te geven aan de ervaring vanuit loyaliteit is veel minder aanwezig in een groep, omdat men zich in een groep vrijer voelt om zonder uitvoerige nabespreking te bedanken en te gaan. Zo kan het ademwerk uit de ademcirkel nog rustig indalen voordat er interpretaties aan gehangen worden. Uiteraard is het, om die ruimte ook echt te bieden aan de deelnemers, erg belangrijk hoe de breathwork facilitator het programma van de ademsessie in elkaar heeft gestoken.

De energie van deelnemers beïnvloedt elkaar

Energieën zijn voelbaar. Zo kan de vrijgekomen emotie (ofwel energy in motion) van de ene deelnemer precies datgene raken in een andere deelnemer waardoor ook deze persoon kan releasen wat nodig is. Op een magische wijze blijkt steeds weer dat de juiste mensen naast elkaar liggen en wordt vaak precies de juiste trigger op het juiste moment geraakt in groepsademwerk. Ook wanneer deelnemers in de ademcirkel een hogere bewustzijnsstaat bereiken, is dat voelbaar in de ruimte. Alles is energie en energie zet dingen in beweging. Het is een trillingsfrequentie. Lage trillingsfrequenties hebben de eigenschap mee te gaan trillen met hoge trillingsfrequenties. Zo beïnvloedt het proces van de ene deelnemer de ander en dat maakt dat groepsademwerk zo enorm krachtig is en effecten heeft die vaak niet in één-op-één sessies ervaren worden.

Laagdrempelig voor newbies

Een ander – niet onbelangrijk voor velen – voordeel is dat een potentiële deelnemer gemakkelijker de stap neemt naar ademwerk als hij of zij samen met een bekende kan gaan naar een ademworkshop. Zeker als een nieuweling het ademwerk spannend vindt, komt het regelmatig voor dat iemand de stap te groot vindt om alleen het avontuur met de adem aan te gaan. Angsten kunnen natuurlijk veel weerstanden oproepen; soms is iemand al jaren lang diep van binnen al overtuigd dat ademwerk veel te bieden heeft in zijn of haar leven. Toch gooit het ego dan steeds nieuwe redenen op waarom de sessie bij de ademcoach toch niet bij zich past, niet gaat helpen, te zweverig is, te heftig is of gewoon veel te eng. Het kan in dat geval een gevoel van veiligheid en een stok achter de deur bieden wanneer een vertrouwd persoon met de nieuwe deelnemer meegaat.

Voordelen voor ademcoaches zijn er ook

Voor deelnemers kan een ademcirkel of ademworkshop dus vele voordelen bieden. Zo ook voor ons ademcoaches.

  1. In de eerste plaats zijn wij als ademcoach natuurlijk erg blij met de vele voordelen die er zijn voor deelnemers zoals we zojuist hebben gelezen. Alleen die voordelen zullen voor vele van ons ademcoaches genoeg zijn om de stap te maken naar het faciliteren van ademcirkels.
  2. Daarnaast is het (ook) aanbieden van groepsademwerk een kans om veel mensen te bereiken met de kracht van de adem en daarmee zijn we dus in staat om onze roep te leven om de kracht van de adem te delen met (zoveel mogelijk) anderen.
  3. Ook zullen meer mensen kennis maken met jou omdat een ademsessie een laagdrempelige manier is om in contact te komen. Waarschijnlijk krijg je deelnemers op de mat in je ademcirkel die anders (nog) niet de stap hadden gezet naar ademwerk. Waarschijnlijk worden ze gegrepen door de adem – want hey, dat is wat adem doet – en als het dan ook nog klikt met jou. Dan ben je in ieder geval degene geweest die ze de eerste ademervaring gaf, maar zie je ze wellicht ook terug in je praktijk.

Uitdagingen bij het faciliteren van ademcirkels

Hoeveel voordelen groepsademwerk ook te bieden heeft, de stap naar het faciliteren van ademcirkels en ademworkshops vraagt echt iets anders van jou dan je werk als ademcoach. Misschien denk je al een tijdje over groepsademwerk als ademcoach, maar durf je de stap naar het faciliteren van groepen niet te maken. Of misschien heb je het al eens geprobeerd, maar voel je je nog niet helemaal zeker of denk je dat er meer uit te halen valt.

Het faciliteren van ademcirkels doe je niet zomaar als je een opleiding tot ademcoach hebt afgerond. Het vraagt van jou als ademcoach:

Een veilige setting creëren: Zorg voor een omgeving waar iedereen zich veilig en ondersteund voelt.

Heldere communicatie: Zorg ervoor dat je instructies duidelijk en begrijpelijk zijn voor alle deelnemers.

Verwachtingsmanagement: Stel duidelijke verwachtingen voor wat deelnemers kunnen ervaren en bereiken tijdens de sessie.

Omgaan met groepsdynamica: Wees vaardig in het beheren van de energie en de invloed die deelnemers op elkaar hebben binnen de groep.

Gebruik maken van de kracht van de groep: Benut de collectieve energie en gebruik deze om iedere individuele ervaring te verdiepen.

Individuele ondersteuning binnen een groepscontext: Houd iedereen in de gaten terwijl je ook op individuele behoeften inspeelt.

Een goede opbouw, inleiding en afronding bieden: Structureer de sessie zodanig dat deze een duidelijk begin, midden en einde heeft.

Snel reageren op onverwachte omstandigheden: Wees flexibel en klaar om in te spelen op wat er op het moment nodig is.

De juiste energie neerzetten: Gebruik muziek, setting en je eigen aanwezigheid om de juiste sfeer te creëren.

Balans en afwisseling tussen theorie en praktijk: Zorg dat de sessie zowel informatief als ervaringsgericht is.

Efficiënt timemanagement: Beheer de tijd effectief, zodat de ervaring van jouw specifieke ademhalingtechnieken binnen de beschikbare tijd past.

Dit is nogal wat in praktische zin, maar het gaat verder dan dat. Het faciliteren van ademcirkels vraagt bovenal dat je volledig aanwezig bent en blijft, wat voor velen een enorme uitdaging is. Werken met groepen daagt je uit en confronteert je met je eigen patronen en onzekerheden, en je wordt direct gespiegeld door de groep op thema’s zoals veiligheid, erkenning en het innemen van je plek.

Masterclass ademcirkels faciliteren

Tijdens de Masterclass Ademcirkels Faciliteren leer je als ademcoach groepen te begeleiden met de kracht van ademhaling. In de verdiepende masterclass combineer ik 13 jaar ervaring in het werken met groepen als trainer en facilitator en 8 jaar ervaring als breathwork facilitator. De masterclass is voor ademcoaches ontwikkeld vanuit een veelgehoorde behoefte om met meer vertrouwen groepen te kunnen begeleiden met ademwerk. Je bent van harte welkom als je met jouw specifieke ademtechnieken de stap naar groepsademwerk wilt maken.