Wat is ademwerk?

Ademwerk, ook wel bekend als breathwork, is inmiddels niet meer weg te denken uit de wereld van welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Het feit dat je deze blog leest, betekent waarschijnlijk dat je al nieuwsgierig bent naar wat bewust werken met je adem inhoudt en wat het voor jou kan betekenen. Dat is geweldig nieuws! Ik ben persoonlijk enorm blij dat ademwerk zo’n enorme populariteit heeft en dit nog steeds groeit.

Je komt ademwerk tegen op sociale media, in tijdschriften, collega’s en vrienden praten erover of misschien heeft je zorgverlener je zelfs aangeraden om meer met je ademhaling te doen. Als je het mij vraagt, is dit fantastisch nieuws! Wanneer je ademwerk goed leert toepassen, ben je op weg naar een vitalere, bewustere en gelukkigere versie van jezelf.

Maar hoe navigeer je door het woud van ademtechnieken? Tegenwoordig is er een overvloed aan ademcoaches, breathwork sessies en ademcirkels. Wat houdt het eigenlijk in? Wat is goed voor jou en wat juist niet? De kracht van ademhaling is gigantisch; het kan je ondersteunen op manieren die je waarschijnlijk nog niet hebt ervaren. Het is cruciaal om goed te leren hoe de ademkracht in elkaar zit en hoe je hem effectief kunt inzetten, zodat hij daadwerkelijk voor je gaat werken.

Kennis is key in ademwerk

Als je niet goed begrijpt hoe de adem werkt en wat je precies doet, kan ademwerk zijn volledige potentieel niet bereiken. Dit kan zelfs leiden tot het tegenovergestelde effect van wat je beoogt, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Als ademfacilitator en ademopleider spreek ik regelmatig mensen die zonder veel kennis met ademwerk zijn begonnen en na één suboptimale ervaring overtuigd zijn dat ademwerk niets voor hen is. Vaak blijkt dan dat ze zijn gestart met ademtechnieken die ze op YouTube hebben gevonden of bij een willekeurige ademcirkel. De overtuiging dat ademwerk alleen voor sommigen geschikt is, is onterecht. In mijn ogen is ademwerk voor iedereen heilzaam! Het hangt er alleen vanaf of je de ademtechniek hebt gevonden die bij jou past en of je een ademcoach of ademtherapeut hebt gevonden die je écht verder kan helpen.

De voordelen van bewust ademen zijn voor iedereen te behalen. Ongeveer 90% van ons ademt namelijk inefficiënt: te veel, te diep, te snel, of simpelweg niet functioneel. Dit heeft gevolgen voor je fysieke-, emotionele-, mentale- en bewustzijnsniveaus. Zelfs als jij één van de weinigen zou zijn met hét perfect adempatroon, is er altijd ruimte om de kracht van ademhaling beter te benutten. Dit kan helpen bij spannende presentaties, sportprestaties, vermoeidheid, emotionele en fysieke gezondheid, en persoonlijke groei.

Wat houdt ademwerk dan precies in?

Ademwerk, of breathwork, is een verzamelnaam voor diverse ademtechnieken waarbij je jouw onbewuste ademhaling bewust aanstuurt. Met ademwerk gebruik je je bewustzijn om je ademhaling te sturen, waardoor je invloed kunt uitoefenen op je zenuwstelsel: naar rust, energie, ontspanning, actie, emotionele releases, of vitaliteit. Alles is mogelijk met de kracht van ademhaling. Vaak al na enkele ademteugen voel je direct effect. Hoe gaaf is dat? Eén van mijn mentoren beschreef de adem als de afstandsbediening van je zenuwstelsel. Met ademwerk bedien je de ‘RemCo’ (remote control) van je lichaam!

Huh, adem is de afstandsbediening van je zenuwstelsel?

Misschien vraag je je af hoe je met je ademhaling je zenuwstelsel kunt beïnvloeden. Laat me het uitleggen. Ons lichaam regelt allerlei vitale functies automatisch om ons in topconditie te houden, zonder dat we daar bewust over nadenken. Het hart pompt bloed rond, de bloedvaten openen en sluiten, hormonen worden afgegeven, voedsel wordt verteerd, en de ademhaling past zich aan onze activiteit aan. Zelfs het zweet helpt ons lichaam op temperatuur te blijven. Al deze processen worden beheerd door het autonome zenuwstelsel.

Wat bijzonder is, is dat de ademhaling het enige aspect van dit systeem is dat we met bewuste focus kunnen beïnvloeden. Terwijl je bijvoorbeeld niet rechtstreeks je hartslag kunt verlagen, kun je wel je ademfrequentie aanpassen door bewust te ademen. Het mooie van deze invloed is dat veranderingen in je ademhaling het hele zenuwstelsel beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld je uitademingen verlengt ten opzichte van je inademingen, activeert je autonome zenuwstelsel de rem, waardoor je systeem in ruststand komt. Dit resulteert in een lagere hartslag, gewijzigde hormoonafgifte, verlaagde bloeddruk, en een ontspannen toestand van je organen. Deze directe en krachtige invloed die je met ademwerk kunt uitoefenen, maakt het zo’n waardevolle tool!

Licht ademwerk vs. diep ademwerk

Ademwerk kan worden onderverdeeld in twee categorieën: licht ademwerk en diep ademwerk.

Licht ademwerk, ook wel functioneel ademen genoemd, omvat ademtechnieken waarbij je met bewuste aandacht je ademhaling naar een ander patroon stuurt dan je natuurlijke adempatroon. Het doel is tweeledig: enerzijds direct effect hebben op je staat van zijn, en anderzijds je lichaam trainen om een gezonder basisadempatroon te ontwikkelen. Dit type ademwerk is zeer toegankelijk en kan eenvoudig thuis worden geoefend of toegepast in je dagelijkse leven. Voorbeelden zijn box-breathing, de 4-7-8 ademhaling, de 5-5 ademhaling, de fysiologische zucht, de één-adem-rem, en de powerbreath. Een ademboek, goed opgeleide ademcoach, of ademretraite kunnen je allemaal helpen om je weg te vinden in het bizar grote aanbod van ademhalingstechnieken binnen lichte ademwerk.

Diep ademwerk omvat ademtechnieken die een diepgaande invloed hebben op je fysiologie, emoties, zenuwstelsel en staat van zijn. Voorbeelden zijn Wim Hof ademhaling, Verbonden Ademhaling, Transformational Breathing, Rebirthing Breathing, Circulair Breathing, Buteyko ademhaling, Liquid Breath, en Dimensional Breath en meer. Deze technieken hebben krachtige effecten en worden aanbevolen om te beoefenen onder leiding van een goed opgeleide ademcoach in één-op-één sessies of ademcirkels. De kracht van ademhaling is enorm, dus je wilt ervoor zorgen dat je in goede handen bent.

Beide vormen van ademwerk dragen bij aan het verbeteren van je onbewuste dagelijkse adempatroon, wat op zijn beurt je gezondheid en levensgeluk kan vergroten. Licht ademwerk helpt je om een gezonder adempatroon te ontwikkelen, terwijl diep ademwerk blokkades oplost en de energie transformeert die jouw natuurlijke adempatroon constant beïnvloedt.

Ben je nu benieuwd geraakt naar wat de diepe ademtechniek als verbonden adem voor effect kan hebben? Lees mijn blog Het WOW-effect van verbonden ademhaling. Wil je meer de diepte in over wat verbonden ademhaling inhoudt? Lees het in de uitgebreide gids Wat is Verbonden Ademhaling? Alle ins and outs uitgelegd.

Hoe begin je met ademwerk?

Er is veel informatie beschikbaar: YouTube staat vol met adem oefeningen, adem apps, ademcirkels in elke stad, ademcoaches, ademretraites, en ademboeken.

Hier zijn de 3 cruciale eerste stappen in ademwerk:

1. Zorg dat je kennis krijgt over ademhaling. Lees een boek, het nieuwe ademboek “Jouw adem, jouw medicijn” van Nikki van der Velden van The Breathworkmovement is een aanrader of neem deel aan een ademretraite zoals mijn Weekendretraite Adembevrijding waarin je zowel veel ademtechnieken ervaart als ook super veel leert over de adem. Kennis is key in ademwerk!

2. Word je bewust van je ademhaling. Begin met 2-3 keer per dag je bewust te worden van je adem. Je zult merken dat alleen deze oefening al enorm veel teweeg kan brengen. Dit zorgt er daarnaast voor dat je beter in contact staat met je adem en dat is handig als je wilt gaan werken met andere vormen van ademwerk.

3. Ga veel ademen Zoek een goede ademcoach die je kan begeleiden bij het vinden van ademoefeningen die bij jou passen en bezoek regelmatig ademcirkels. Je kunt ademcirkels vinden door te zoeken op ‘ademcirkel’ plus ‘de naam van je woonplaats’. Je bent ook van harte welkom bij mij op de mat in de ademcirkels in Berkel-Enschot (nabij Tilburg) of Amsterdam. De adem blijft je steeds weer verrassen!

Geniet van al het moois op jouw adempad! Ik hoop dat onze paden elkaar eens kruisen en laat me vooral weten hoe je jouw ademreis ervaart.

Volg mij ook op instagram voor nieuwe blogs of mooie ademevenementen.