Wat is Verbonden Ademhaling? Alle ins and outs uitgelegd

Verbonden ademhaling, ook bekend als Transformational Breathing of Circulair Breathing, is een krachtige ademhalingstechniek die de afgelopen jaren steeds meer in de spotlights staat als een powermiddel voor persoonlijke transformatie, emotionele heling en spirituele groei. Wellicht zie je het op de socials, lees je het in je favoriete magazine, hoor je vrienden en collega’s erover praten of heeft een zorgverlener het aan je aangeraden. Het is allemaal mogelijk, want de ademtechniek is razend populair. En dat is niet zomaar! Dit uitgebreide artikel neemt je mee in alle aspecten van de verbonden ademhaling, van de oorsprong en werking tot de effecten en manieren om je ervaring te verdiepen. Je krijgt ook praktische tips en uitleg voor het geval je deze techniek verder zou willen verkennen. We duiken in elk aspect van verbonden ademhaling , zodat jij een goed beeld hebt van wat deze ademtechniek inhoudt en wat hij voor jou kan doen.

Verbonden ademhalingstechnieken gaan way back

Een oude kunst in een nieuw jasje

Hoewel verbonden ademhaling vandaag de dag veel aandacht krijgt als een krachtig middel voor persoonlijke groei, zijn de wortels ervan diep geworteld in eeuwenoude tradities. Laten we een kijkje nemen in de geschiedenis en ontwikkeling van deze ademhalingstechniek, zodat je kunt begrijpen hoe een eeuwenoude ademkunst, langzaam het nieuwe jasje kreeg dat wij nu kennen.

Neem bijvoorbeeld de Pranayama uit de Yoga, hierbij speelt ademhaling een sleutelrol. Pranayama, wat letterlijk ‘ademregulatie’ betekent, bestaat uit veel verschillende ademtechnieken die de levensenergie, oftewel prana, ieder op een eigen manier in balans brengen. Er bestaan pranayama’s met langzame, diepe of ritmische ademhaling, sommige van de ademtechnieken lijken enorm op de principes van verbonden ademhaling

Ook in de Taoïstische traditie wordt ademhaling gezien als een manier om de energiestromen in het lichaam te reguleren. Taoïsten geloven dat een evenwichtige ademhaling cruciaal is voor gezondheid en spirituele groei. De focus ligt op het balanceren van de levensenergie, Qi, door de ademhalingsoefeningen.

Een andere belangrijke speler is Holotropic Breathwork, ontwikkeld door Stanislav Grof in de jaren 70. Deze techniek gebruikt intensieve ademhaling en muziek om patronen te doorbreken en bewustzijn te verruimen. Het heeft veel bijgedragen aan de bekendheid van ademhalingstechnieken als middel voor persoonlijke groei.

Leonard Orr verfijnde de techniek van verbonden ademhaling voor emotionele en energetische heling. Zijn werk werd verder doorontwikkeld door Dr. Judith Kravitz en andere therapeuten, die de techniek systematisch hebben uitgewerkt.

Na deze historische achtergrond is het natuurlijk mooi om te zien hoe deze oude technieken inmiddels hun plek hebben veroverd. Wat houdt verbonden ademhaling precies in? Laten we de techniek zelf onder de loep nemen en ontdekken wat het zo bijzonder maakt.

Wat is verbonden ademhaling?

Verbonden ademhaling is een ademhalingstechniek waarbij je continu ademt zonder pauzes. Een adempatroon heeft normaal gezien een pauze tussen uit- en inademing en bij sommigen ook een pauze tussen de in- en uitademing. Bij de verbonden ademhalingstechniek laten we al deze pauzes weg. Je ademt dus continu; in of uit. Dit zorgt voor een ritmische ademhalingscyclus die helpt om blokkades in de ademhaling en in energie in het lichaam op te heffen. Het doel van verbonden ademhaling is emotionele en fysieke ontlading, diepe heling en bewustzijnsgroei.

Hoe de verbonden ademtechniek precies werkt

Bij verbonden ademhaling adem je diep en ritmisch in en uit door een wijdopen mond. Je ademt lucht naar zowel je buik als je borst om zoveel mogelijk ademgebieden te openen. De ademhaling kan variëren van diep en intens tot zacht en ontspannen, maar is altijd dieper dan normaal en zonder pauzes tussen inademing en uitademing. Dit creëert een constante ademhalingscyclus waarbij je meer adem haalt dan je lichaam op dat moment nodig heeft.

De drie basisprincipes van verbonden ademhaling zijn:

Ademhaling door de mond: In tegenstelling tot normale ademhaling, waarbij je het liefst door je neus ademt, gebeurt dit bij verbonden ademhaling door de mond. Dit zorgt voor een constante luchtstroom en vergroot het ademvolume. Dit helpt de luchtwegen openen en het effect van de ademhaling wordt ermee verdiept.

Zonder pauzes: Er zijn geen pauzes tussen in- en uitademing. Deze ritmische ademhalingcyclus helpt om energetische blokkades op te heffen. Deze continue ademhaling houd je -wat er zich ook aandient- gedurende de hele actieve fase van de verbonden ademhaling vast. Juist wanneer je -no matter what- blijft ademen kan dit leiden tot het doorbreken van hardnekkige blokkades, meer energie en een hoger bewustzijn.

Diepe ademhaling: De ademhaling is diep en volledig, je stuurt je adem zowel naar je (onder)buik als naar je borst. Diep en volledig kan op verschillende manieren worden toegepast door jouw ademcoach; soms heel intens soms zachter er meer ontspannen. In ieder geval adem je dieper dan normaal en doen alle ademgebieden mee. Zo wordt het lichaam volledig van zuurstof voorzien en kan spanning vanuit alle hoeken en gaten in je lijf afgevoerd worden.

Nu we de technische aspecten van verbonden ademhaling hebben besproken, is het belangrijk om te begrijpen wat er werkelijk in je lichaam gebeurt tijdens deze techniek. Hoe beïnvloedt het je fysiologie en je bewustzijn? Laten we dieper ingaan op de veranderingen die optreden zodra je begint met verbonden ademhaling.

Wat gebeurt er in je lichaam als je verbonden gaat ademen?

Wanneer je verbonden gaat ademen, gebeurt er van alles in je lijf en bewustzijn. Slechts een paar verbonden ademteugen zijn soms voldoende om tranen te laten biggelen die al jaren hoog zaten of om antwoorden te krijgen op vragen waar je al heel vaak over hebt nagedacht. Hoe kan dat? Het lijkt wel magie!

Magisch is het niet, maar er ligt wel een mooi fysiologisch proces onder de geweldige, soms ongrijpbare effecten van de verbonden ademmethode. Door het ‘over-ademen’ tijdens de verbonden ademhaling -je ademt immers meer dan je lichaam nodig heeft- adem je meer zuurstof in en meer koolstofdioxide uit dan gewoonlijk. Je zuurstof-CO2-balans verandert en dat zorgt ervoor dat sommige organen tijdelijk in een -soort van- slaapstand gaan. Zo ook je frontale cortex, het deel van je hersenen dat het normaal erg druk heeft met logisch denken en het houden van controle. Omdat dit deel van de hersenen als het ware even een powernap doet, neemt de controle af en krijg jij toegang tot diepere lagen van je bewustzijn. Dit maakt ook de weg vrij voor onderdrukte emoties en herinneringen om naar boven te komen. Je komt in contact met je onderbewuste, wat toegang biedt tot informatie en wijsheid waar je normaal gezien niet bij kunt wanneer je logisch denken dominant is.

Met deze fysiologische basis in gedachten ben je inmiddels waarschijnlijk razend benieuwd naar alles wat deze krachtige ademtechniek precies te brengen heeft. Lees daarom snel verder om meer te weten te komen over effecten die verbonden ademers kunnen ervaren op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. 

Heel veel goede redenen om verbonden adem te willen doen

Verbonden ademhaling kan een breed scala aan effecten hebben, zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel niveau biedt het voordelen. Deze effecten kunnen variëren afhankelijk van de individuele ervaring en de specifieke doelen van de sessie. Er zijn er legio, we hebben de 12 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

3 Fysieke Effecten

  • Meer ademhalingscapaciteit: Regelmatig ademwerk helpt om de ademhalingscapaciteit te vergroten en de longen efficiënter te laten functioneren. Dit leidt tot een betere zuurstofopname en een verhoogde longcapaciteit.
  • Ontspanning van spieren: Door de diepe en ritmische ademhaling kunnen spieren die gespannen zijn door stress of door emotionele spanning, ontspannen. Bovendien daalt de zuurgraad in het bloed. Zo kunnen spieren ontspannen, spierpijn verminderen en zal je lijf meer ontspannen voelen.
  • Meer energie: Een verbeterde zuurstoftoevoer naar het lichaam kan leiden tot verhoogde energie en vitaliteit. Diep ademwerk creëert zelfs meer mitochondriën op celniveau, de energiecentrales van je lichaam, waardoor je meer energie zult ervaren en minder snel vermoeid zult zijn. 

3 Emotionele Effecten

  • Ontlading van emoties: Verbonden ademhaling brengt een proces van heling op gang. Je bent gemakkelijker in staat onderdrukte of onverwerkte emoties of herinneringen te laten gaan. Het verlicht gevoelens zoals angst, verdriet en frustratie en brengt daarmee vaak ene gevoel van bevrijding en meer geluk. 
  • Verhoogd (emotioneel) bewustzijn: Door diepere ademtechnieken verhoogd je lichaamsbewustzijn en kan je je emoties beter voelen en verwerken. Hierdoor creëer je meer emotioneel zelfbewustzijn en beter begrip van je emotionele reacties door je dagen heen.
  • Stressreductie: De techniek helpt om stressniveaus te verlagen doordat spanning in het lichaam verlaagd en ook dieperliggende triggers van stress -denk aan onverwerkte emoties, angsten of niet ondersteunende overtuigingen die de stress dagelijks aanjagen- worden weggenomen. Zo ontstaat er meer innerlijke rust en een grotere veerkracht in stressvolle situaties.

3 Mentale Effecten

  • Helderheid en Focus: met verbonden ademhaling worden oorzaken van onrust in je hoofd weggehaald. Hoe kleiner de mentale ruis, hoe groter de innerlijke rust, mentale helderheid en het vermogen om te focussen. Het wordt gemakkelijker je te concentreren en de uitdagingen op je pad aan te gaan.
  • Creatieve doorbraken: een continue gedachten stroom in je hoofd, kan creatieve processen helemaal lam leggen. Verbonden ademwerk creëert een kalmere geest, waardoor nieuwe perspectieven kunnen worden geopend. De beste creatieve ideeën komen immers pas wanneer je stopt met denken.
  • Verbeterd probleemoplossend vermogen: minder stress en meer mentale helderheid zorgt voor een beter probleemoplossend vermogen. Het vinden van goede oplossingen voor uitdagingen, zowel persoonlijk als professioneel, wordt gemakkelijker.

3 Spirituele Effecten

  • Diepere spirituele ervaringen: Sommige mensen ervaren diepere spirituele inzichten en verbondenheid tijdens verbonden ademhaling sessies. Dit kan leiden tot een sterker gevoel van zingeving en een grotere verbondenheid met het universum.
  • Verhoogd Bewustzijn: De ademtechniek kan bijdragen aan een verhoogd bewustzijn van je eigen innerlijke wereld en je verbinding met anderen, de natuur en het geheel. Soms komen mensen in contact met inzichten of energieën die zij anders niet waarnemen zoals dat van overledenen. Dit kan leiden tot een diep gevoel van innerlijke vrede en harmonie. 
  • Zingeving en vervulling: mensen die aan verbonden ademhaling doen, komen regelmatig in contact met intuïtie, diepere verlangens, een levensvisie of een hoger doel. Dit kan zorgen dat je beter weet wat je pas is en hoe je ten diepste zin geeft aan je leven. 

Nu je weet wat verbonden ademhalen je kan opleveren, is het tijd om te verkennen hoe een typische verbonden ademsessie eruitziet. Wat kun je verwachten tijdens een sessie en hoe verloopt het proces van begin tot eind? Laten we de verschillende fasen bekijken, zodat jij je een beeld kunt vormen van wat je kunt verwachten van een verbonden ademsessie.

De verbonden ademsessie

Verbonden ademhaling doe je bij voorkeur onder leiding van een steengoede ademcoach of ademtherapeut in de zogeheten ademcirkels (een workshop waarbij je met meerdere deelnemers tegelijk de verbonden ademhaling beoefent) of in een één-op-één sessie. Verbonden ademhalingstechnieken kunnen heel wat losmaken en elke sessie is anders, dus je wilt een professional met veel ervaring in de buurt hebben om je te begeleiden. Wat kun je verwachten in een sessie? 

1. Introductie: bij een goede ademcoach of ademtherapeut wordt je ontvangen in een veilige en comfortabele ruimte, krijg je uitleg over het proces, en heb je even de tijd om te wennen aan je coach. Je spreekt samen over je intentie voor de sessie en je hebt de kans om vragen te stellen. 

2. Actieve fase met de verbonden adem: Tijdens deze fase beoefen je daadwerkelijk de verbonden ademtechniek, vaak wordt deze fase ondersteunt met muziek. Je ademt door de mond zonder pauzes. In het begin kan dit best even voelen als hard werken, maar al snel kom je in een automatisch cadans. De ademcoach is er om jou te begeleiden en jouw ademervaring te verdiepen. Deze observeert jouw ademhaling, moedigt je van tijd tot tijd aan en kan je gedurende de sessie uitnodigen om te variëren in snelheid en intensiteit. Soms vraagt de ademtherapeut je om klanken te maken met je stem of raakt je -pas na jouw toestemming uiteraard- aan op ademgebieden of energetische punten op je lichaam. Deze actieve fase duurt meestal 25 tot 45 minuten, voor de meeste mensen vliegt de tijd voorbij in de actieve fase en hebben ze naderhand het idee dat ze slechts 5 of 10 minuten bezig waren.  

3. Naling-Fase: Na de actieve ademhaling volgt een ruime naling-fase, waarin je de ademhaling weer helemaal vrij laat. Je laat de verbonden ademhalingstechniek los en laat de adem weer terugkomen naar zijn natuurlijke staat. Deze fase is minstens even belangrijk als de actieve fase omdat het de effecten van de sessie integreert en zich nog vaak inzichten aandienen in de rust van deze fase. Je ligt ontspannen met je ogen dicht en luistert naar rustgevende muziek. De duur kan variëren van 10 minuten tot een half uur.

4. Afronding De sessie eindigt met een afronding waarbij de ademcoach je begeleidt om weer helemaal terug te komen in je lichaam en in het moment. Je komt weer terug in zit, opent je ogen en doet mogelijk wat lichte oefeningen. Natuurlijk kan het fijn zijn om wat te delen met je ademtherapeut of ademcoach kort na de sessie, toch is het aan te raden niet direct teveel woorden te willen geven aan wat je ervaren hebt. Woorden doen vaak in eerste instantie geen recht aan de diepe ervaringen die de verbonden adem je heeft gegeven. Laat de sessie de eerste 48 uur indalen en wandel of schrijf wat. 

Hoe kun je zorgen dat je het meest uit verbonden ademhaling haalt?

Een mooie verbonden ademsessie vraagt van de deelnemer fysieke en mentale voorbereiding. Door goed voorbereid te zijn, kun je het meeste uit je sessie halen en een optimale ademervaring creëren voor jezelf. Je kunt jezelf zowel metaal als fysiek goed preppen voor een ademsessie.

Fysieke prepping

  1. Draag comfortabele kleding Als je naar een ademsessie gaat, wil je kleding aan waar je je lekker in voelt, die je niet beperkt in je bewegingen en waarover je je tijdens het adem geen zorgen maakt ‘of alles nog wel goed zit’. Het doel is om je volledig te kunnen ontspannen en het is belangrijk om te kunnen ademen zonder belemmeringen; mooie maar te strakke spijkerbroeken of tailleriemen ademen écht niet zo lekker. 
  2. Laat de alcohol en staan en eet licht van tevoren. Eet uiterlijk 2 uur voor je sessie een lichte maaltijd. Een volle maag tijdens zit je longen in de weg om volledig te kunnen ademen, en dat is sonde. Alcohol heeft een directe beperkende invloed op bewustzijn en daarmee op de effecten van je proces, laat het glaasje dus even staan de 24 uur voor én na de ademsessie.
  3. Hydrateer! Drink voldoende water voor en na de sessie om je lichaam goed gehydrateerd te houden en je systeem schoon te houden. Dit zorgt ervoor dat je lichaam optimaal functioneert tijdens de sessie en afvalstoffen die vrijkomen bij het ontgiftingsproces goed kunnen worden afgevoerd na de sessie.

Mentale prepping

  1. Intentie zetten: Sommige ademcoaches of ademtherapeuten werken met intenties en anders kun je voor jezelf een intentie zetten voordat je de sessie ingaat. Een intentie kan iets zijn wat je wilt bereiken met de sessie of wat je graag (meer) wilt ervaren in je leven; zoals rust, liefde, passie, plezier of iets dergelijks. Een intentie kan je tijdens je reis een anker geven, door bijvoorbeeld voor te stellen de intentie in te ademen tijdens de verbonden ademhaling. Maar;
  2. Verwacht het onverwachte Wees open en ontvankelijk voor de ervaring die de adem voor jou in petto heeft. Ervaring leert dat de verbonden adem je vaak -meestal eigenlijk- niet geeft wat je verwacht, maar juist iets beters. Verwachtingen, en intenties in zekere zin ook, creëren we met ons hoofd. De verbonden adem maakt direct contact met je onderwuste, waar de échte antwoorden liggen voor wat jij nodig hebt.
  3. Ontvang! Bereid je voor op onverwachte gevoelens of inzichten die naar boven kunnen komen tijdens de sessie. Het kunnen heel goed intense ervaringen zijn die je nog nooit eerder hebt gehad. Het zou ook zomaar kunnen dat jij juist weinig ervaart. Sta jezelf toe om deze ervaringen te omarmen, zonder oordeel.

Met de juiste voorbereiding kun je echt het beste uit je sessies halen. Echter, het is ook belangrijk om te ademen met vertrouwen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je volledig op je gemak voelt en optimaal profiteert van de techniek? Hier zijn enkele aanvullende tips om je te helpen een veilige en effectieve ademervaring te hebben. 

Verbonden ademen in vertrouwen

Verbonden ademhaling een prachtige, maar ook immens krachtige ademtechniek. Er zijn een aantal aspecten om rekening mee te houden. Neem deze tips mee om ervoor te zorgen dat jij je verbonden ademsessies in vertrouwen en in een prettige omgeving kunt doen.

  • Breng je ademcoach vooraf op de hoogte als je je herkent in één van de contra-indicaties. Verbonden ademwerk heeft enkele contra-indicaties. Het is niet altijd direct gezegd dat je niet kunt deelnemen, maar mogelijk zijn aanpassingen of extra aandacht nodig. Het is voor jou en de coach fijn, wanneer dit vooraf bekend is. De contra-indicaties zijn: (mogelijke) zwangerschap, ernstige PTSS of trauma, sommige antidepressiva, oogaandoeningen zoals netvliesloslating of glaucoom, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, voorgeschiedenis van aneurysma of beroerte, epilepsie, diabetes, schildklieraandoeningen. Neem in geval van astma je inhalator mee.
  • Adem altijd in aanwezigheid van een ademcoach of ademtherapeut. Er zijn online initiatieven of zelfs filmpjes ter begeleiding, maar doe dit niet! Verbonden ademhaling is een diepgaande vorm van ademwerk en kan nogal wat losmaken. Bovendien is iedere sessie anders, dus wellicht waren in sessie 1 tot 5 de effecten mild maar bij sessie 6 juist intens. Je wilt gewoon dat er iemand in dezelfde ruimte is, om je te ondersteunen bij wat zich aandient.
  • Kies een steengoede ademcoach of ademtherapeut als facilitator. Zorg ervoor dat je werkt met een ervaren facilitator die goed is opgeleid in verbonden ademhaling. Een goed opgeleide professional kan je ondersteunen om de ademtechniek op een voor jou passende manier uit te voeren en kan je begeleiden bij eventuele uitdagingen die zich voordoen tijdens de sessie.

Als je wilt weten wat een goede ademcoach is, lees ook mijn blog over….

  • Onthoud dat jij altijd de controle hebt. Hoewel de verbonden ademhaling als een intense reis kan voelen waarin je meegenomen wordt, heb jij altijd zelf de regie. Je kunt op elk moment de ademhaling minder intens maken, waardoor de effecten al snel minder worden. Jij bent volledig ‘in charge’, dat is een geruststellende gedachte toch?

Een verbonden ademhalingssessie is vaak een diepgaande ervaring, het is ook slim om aandacht te besteden aan de periode na de sessie. Hoe kun je de inzichten en ervaringen uit je sessie het beste integreren?

Na de ademsessie is het integratietijd!

De inzichten uit de verbonden ademsessie hebben zo’n 48 uur nodig om in te dalen en het verwerkingsproces gaat vaak nog even door. Wat kun je doen?

Zorg voor me-time na de sessie(s) Het integreren van de ervaringen van een verbonden ademhaling sessie is een cruciaal onderdeel van het proces. Dit helpt je om de effecten van de sessie te laten indalen en om de opgedane inzichten te laten landen. Misschien wil je wat schrijven of tekenen. Of doe je even een korte mediatie. Dit helpt allemaal om de mooie ademreis te integreren in je dagelijks leven.

Self-Care Zorg ervoor dat je na de sessie goed rust neemt. Dit helpt je lijf en mind om te herstellen van de intensieve ervaring. Zorg voor voldoende slaap. Het kan zijn dat je enorm diep slaapt, je lichaam is dan fysiek aan het herstellen. Het kan ook zo zijn dat je enorm levendig en wellicht veel droomt, dat is een teken dat je aan het verwerken bent wat los is gekomen tijdens de sessie.

Hydratatie en Voeding Drink genoeg water en eet lichte, voedzame maaltijden om je lichaam te ondersteunen bij het herstel. Dit helpt ook bij het ontgiftingsproces dat op gang is gekomen.

Zo! Nu weet je zo’n beetje alles wat je wilde weten over de verbonden ademhaling. Hopelijk is jou duidelijk geworden dat het een ademtechniek is met de kracht om aanzienlijke veranderingen in je leven teweeg te brengen en een booster kan zijn voor je welzijn en persoonlijke groei.

De Verbonden Ademhaling is dé powertool voor persoonlijke groei.

Verbonden ademhaling is een immens krachtige techniek met de potentie om levens te transformeren. Het is een toegankelijke ademhalingstechniek om emotionele blokkades te doorbreken, stress te verlagen en met een gevoel van geluk en zingeving door het leven te gaan. Het brengt een gevoel van verbondenheid met jezelf en de wereld om je heen. Of je nu een trouwe ademer bent of nieuw met deze techniek, je hebt de sleutel naar alles waar de wereld al zo lang naar zoekt al in je. De innerlijke rust en het gelukkige leven zijn slechts een paar verbonden ademteugen van je vandaan.

Mocht je graag de verbonden ademhaling (weer) willen ervaren, ben je welkom op één van mijn ademcirkels rondom Tilburg en in Amsterdam of je komt naar de weekendretraite Adembevijding waar je heel veel gaat leren en ervaren over de (verbonden) adem. En voel jij de roep om ook als ademcoach met de verbonden ademhaling te kunnen werken, kijk dan naar de opleidingen en masterclasses van LifeBizz Academy – academy voor transformatie.