Waarom zelf blijven groeien en ontwikkelen als ademcoach zo mega belangrijk is

Juist als ademcoach is het van cruciaal belang om zelf te blijven leren. Zoals persoonlijk als professioneel! Ik zeg expliciet ‘juist als ademcoach’, waarom zeg ik dat?

Nou hierom!

Als ademcoach ben je -als bijna geen andere professioneel- van cruciaal belang voor het goed laten verlopen van de enorme transformaties en levens veranderende processen voor de mensen die je begeleid. De adem is, zoals wij als ademcoaches allemaal weten, by far één van de meest krachtige tools voor persoonlijke groei. Als je het mij vraagt, zelfs dé nummer 1 power tool. Je bent ondersteunend aan deze processen en dat is niet zomaar iets. Het is beyond vet dat wij dat doen én we dragen ook een verantwoordelijkheid.

Te vaak, vind ik dan hè, spreek ik ademcoaches die eerst zelf een paar keer geademd hebben, helemaal gegrepen zijn door de adem -want hey, dat is wat de adem doet- en vervolgens een opleiding gaan doen omdat ze de roep voelen deze adem kracht ook naar anderen te brengen. Vanaf dat moment storten ze zich dan helemaal in hun nieuwe rol als ademcoach en alleen nog sessies faciliteren. Alsof ze uitgeleerd zijn. Alsof hoofdstuk ‘ik heb zelf nog wat te leren in het leven’ uit is en dat alleen hoofdstuk ‘ik ben nu voortaan degene die mensen helpt die nog wat te leren hebben in het leven’ nog gelezen hoeft te worden. Als een soort promotie. Maar is dat wel handig zo’n promotie?

In mijn ogen, doen deze nieuwe ademcoaches niet alles zichzelf maar ook zeker hun cliënten tekort. Ze realiseren zich te vaak niet hoe belangrijk het is om te blijven leren én zelf te blijven ademen.

Als ademcoach ben jij de bedding

Jij bent de veiligheid. Het anker. Het is van cruciaal belang voor de cliënt dat je stevig staat doordat je zelf je eigen patronen hebt aangekeken en hebt doorbroken. Hoe meer heling jij zelf hebt gedaan, hoe zuiverder aanwezig je kunt zijn en blijven. Je wordt immers minder getriggerd op eigen stukken, die onbewust van invloed zijn op je aanwezigheid. En hoe hoger jouw bewustzijn, hoe meer de cliënt onbewust wordt uitgenodigd om ook diep te gaan voor bewustzijnsgroei. Alleen in de stukken die je zelf geheeld hebt, kun je anderen begeleiden. Alleen dat hoge bewustzijn kan processen al in gang zetten, zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen. Alleen ZIJN. Aanwezig zijn. Zonder je shit. En dat wil juist zeggen dat je door je shit heen moet. Één van mijn teachers had er een mooie quote voor, die altijd is blijven hangen bij me: Life is about embracing your shit. En dit geldt zeker voor jou als ademcoach: becoming an excellent breath coach is about speed dating your shit. Met andere woorden, in mijn beleving zouden we de shit niet alleen willen verwelkomen als deze zich aandient, maar proactief op willen zoeken om vriendschappen mee te sluiten.

Hoe meer ballast we kwijt zijn, hoe hoger ons bewustzijn en hoe meer we afgestemd zullen zijn. Ook onze intuïtie heeft ruim baan als we aanwezig en afgestemd zijn. Een must dus om écht belangrijke impact in levens te maken is dus om onszelf persoonlijk te blijven ontwikkelen. Ademen. Ademen. Anderen. Over and over again.

Professioneel leren; je gereedschap blijven slijpen!

Zoals je weet, de wereld van ademwerk is een prachtig woud van nog prachtigere ademtechnieken. En een kleine nuance in de techniek, de setting of de aanvullende interventies, kunnen mega prachtige andere effecten geven dan de manier die jij gewend bent. Blijf dus leren en ontwikkelen geeft nieuwe energie en ontwikkeling. Het zorgt niet alleen dat je scherp blijft op je technieken maar zorgt er ook voor dat jij steeds opnieuw wordt geïnspireerd om jouw manier van werken met de adem te verrijken. Waardoor wat je doet voor anderen, nog veelzijdiger wordt.

Adem, adem, adem en… repeat

Zelf adem ik regelmatig. Liefst bij collaga’s. Vaak ingegeven door iets wat zich aandient in mijn leven of in mijzelf. Iets waarvan ik voel, dit heeft een sessie nodig. Zonder verwachting. Want dat de adem je nooit geeft wat je ervan verwacht, dat weet ik gelukkig voortaan wel. Inmiddels kan ik zeggen dat ik al veel facetten gezien heb van de adem en heling heb mogen ervaren op trauma en spanning uit dit leven, uit mij familiesysteem en zelfs uit vorige levens. Maar ik blijf nederig. Soms zit ik in een vibe van het helen van al die indrukwekkende grootse vorige leven scenario’s en dan komt er gewoon weer een trauma uit dit leven voorbij. Blijkbaar was het dan nu de tijd om dit door te werken en niet eerder. De adem blijft verrassen en geeft me vaak niet wat ik verwacht maar wel juist wat ik nodig heb.

Lees ook mijn blog over Waarom je adem je niet geeft wat je nodig hebt, maar altijd iets beters.

Heling is nooit klaar! Gelukkig maar. Want het is een mooie kans voor ons als mensen om steeds verder te groeien in bewustzijn en is daarmee voor ons als ademcoach een kans om nog beter te worden in ons vak. Om nog beter te staan voor degene die we begeleiden. Om nog meer thema’s te kunnen begeleiden. Om nog sensitiever te zijn. Om steeds meer te kunnen werken met intuïtie.

Als je wilt blijven groeien en leren als ademcoach

Ga regelmatig zelf ademen! Bij je collega´s of opleidingsmaatjes, maar ga bijvoorbeeld ook eens naar een ademcirkel met een totaal andere ademtechniek dan die je zelf beheerst en laat je inspireren. Op de event pagina van LifeBizz vind je verschillende ademcirkels waar je heel welkom bent.

Daarnaast kun je bij LifeBizz Academy terecht voor opleidingen en masterclasses waarin je leert levens transformeren. Je kunt je verder ontwikkelen in transformationeel ademen met de Opleiding Verbonden Ademhaling voor Professionals of sluit aan bij de Masterclass Ademcirkels Faciliteren speciaal voor ademcoaches die nog meer impact willen kunnen gaan maken in groepen.