Voor welke vraagstukken kan een organisatieopstelling worden ingezet?

Organisatieopstellingen zijn een krachtige methode om complexe vraagstukken binnen bedrijven te onderzoeken en op te lossen. Toch is het voor veel organisaties niet altijd helder hoe breed de toepasbaarheid van een opstelling kan zijn. Of het nu gaat om het aanpakken van terugkerende problemen, het begeleiden van veranderingen, of het verkennen van verschillende strategische opties – een organisatieopstelling biedt waardevol inzicht en helpt leiders en managers betere beslissingen te nemen.

In deze blog bespreken we drie veelvoorkomende manieren waarop een organisatieopstelling kan worden ingezet: als diagnose-instrument, als veranderinstrument en om scenario’s te onderzoeken.

1. Opstelling als diagnose-instrument

Een organisatieopstelling kan worden ingezet als diagnostisch hulpmiddel om inzicht te krijgen in de oorsprong van een probleem. Vaak zijn de symptomen van een issue wel zichtbaar – bijvoorbeeld een team dat niet goed functioneert of doelen die niet worden gehaald – maar blijft de oorzaak onduidelijk. Door een opstelling uit te voeren, worden de onderliggende dynamieken en belemmeringen zichtbaar. Met dit inzicht kan een leider of manager gerichte interventies doen om het probleem op te lossen.

Voorbeeld: Een verkoopteam stagneert. Hoewel er genoeg ideeën en initiatieven zijn, worden ze niet omgezet in resultaten. In de opstelling wordt zichtbaar dat het hoofd van het verkoopteam op een dieper niveau angst ervaart om veranderingen toe te laten. Dit inzicht helpt de directie om interventies te doen die de angst wegnemen en het team weer in beweging brengen.

Als diagnose-instrument helpt een opstelling dus om niet alleen symptomen aan te pakken, maar om de oorzaak van het probleem te doorgronden. Hierdoor worden oplossingen duurzamer en effectiever.

2. Opstellingen als veranderinstrument

Wanneer organisaties grote veranderingen willen doorvoeren, zoals een reorganisatie of fusie, kan een opstelling helpen om inzicht te krijgen in wat er nodig is om de transitie soepel te laten verlopen. Daarnaast biedt een opstelling de mogelijkheid om eventuele belemmeringen of weerstand binnen de organisatie op voorhand te onderzoeken.

Voorbeeld: Een bedrijf staat voor een ingrijpende reorganisatie. Afdelingen worden samengevoegd, medewerkers worden ontslagen, en andere teams worden uitgebreid. Tijdens de opstelling wordt duidelijk dat er binnen de organisatie veel verwarring en angst heerst. Uit het beeld van de opstelling blijkt dat de organisatie meer rust ervaart als de directie duidelijk communiceert over de noodzaak van de reorganisatie en medewerkers die vertrekken eert voor hun bijdrage aan het bedrijf. Deze inzichten helpen de directie om de verandering op een respectvolle en strategische manier door te voeren.

Opstellingen als veranderinstrument maken het mogelijk om niet alleen een verandering door te voeren, maar ook om draagvlak te creëren en weerstand te verminderen.

3. Opstelling om diverse scenario’s te onderzoeken

Een organisatieopstelling kan ook worden ingezet om de gevolgen van verschillende keuzes en scenario’s te onderzoeken. Het biedt leiders en managers de mogelijkheid om vooraf te verkennen welke dynamieken en uitdagingen een bepaalde beslissing met zich mee kan brengen. Zo kunnen zij beter onderbouwde keuzes maken.

Voorbeeld:Een snelgroeiend bedrijf overweegt een uitbreiding en heeft verschillende opties in gedachten: meer medewerkers aannemen in hetzelfde pand, een nieuwe vestiging openen, meer automatiseren, of iets anders waar ze nog niet aan hebben gedacht. Tijdens een opstelling worden alle opties onderzocht. De dynamieken en informatie die hierbij naar voren komen, geven de directie waardevolle inzichten die hen helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Met een opstelling kunnen organisaties niet alleen de voor- en nadelen van hun opties beter begrijpen, maar ook eventuele verrassingen of ongeziene effecten vooraf in kaart brengen.

De brede toepasbaarheid van organisatieopstellingen

Kort samengevat kunnen organisatieopstellingen worden ingezet voor uiteenlopende vraagstukken. Ze bieden dieper inzicht, maken verborgen dynamieken zichtbaar en ondersteunen leiders en managers bij het maken van gerichte en effectieve keuzes.

Enkele veelvoorkomende toepassingen zijn:

  • Het verkrijgen van inzicht in de achtergrond of oorzaak van een probleem.
  • Het onderzoeken van gewenste of ongewenste veranderingen binnen de organisatie.
  • Het verkennen van verschillende keuzemogelijkheden, zoals strategische beslissingen, productlanceringen, vestigingslocaties of doelgroepselecties.

Door de flexibiliteit en diepgang van organisatieopstellingen zijn ze geschikt voor een breed scala aan uitdagingen, variërend van operationele kwesties tot strategische beslissingen.

Ontdek de mogelijkheden van organisatieopstellingen voor jouw organisatie

Wil je ontdekken hoe een organisatieopstelling jouw bedrijf kan helpen om complexe vraagstukken op te lossen of belangrijke beslissingen te nemen? Neem contact op met LifeBizz om een kennismakingsgesprek te plannen. Of ervaar zelf de kracht van een opstelling tijdens onze MasterClass Systemisch kijken naar je team of ontdek meer over systemisch werk tijdens de  Organisatie- en Teamopstellingen dag. Meld je aan en krijg diepgaand inzicht in wat jouw organisatie nodig heeft om verder te groeien.