Wat is een goede ademcoach?

Transformatie werk is niet niets! Dat doe je niet zomaar even.

Het werken met de adem lijkt op het eerste gezicht iets simpels. Het is toch gewoon dat lichaamseigen proces dat de hele dag automatisch op de achtergrond doorgaat zonder dat we daarvoor iets te hoeven doen? Een beetje ademen, simple as that! Wat kan dat nu voor impact hebben? Nou, een mega impact dus!

Met het werken met de adem transformeer je levens, dat doe je niet zomaar even.

Ademwerk beïnvloedt direct het zenuwstelsel en kan fikse verschuivingen veroorzaken in het functioneren van ons lijf. Het kan effect hebben op emoties, op de mind en heeft zelfs op ons bewustzijnsniveau directe impact. Als ademcoach ben je -als bijna geen andere professional- van cruciaal belang voor het goed laten verlopen van de enorme transformaties en levens veranderende processen voor de mensen die je begeleid. De adem is met afstand één van de meest krachtige tools voor persoonlijke groei als je het mij vraagt.

Te vaak, vind ik dan hè, ontmoet ik ademcoaches die eerst zelf een paar keer geademd hebben, vervolgens helemaal gegrepen zijn door de adem -want hey, dat is wat de adem doet- en vervolgens een opleiding gaan doen omdat ze de roep voelen deze adem kracht ook naar anderen te brengen. Vanaf dat moment storten ze zich helemaal in hun nieuwe rol als ademcoach en faciliteren dan alleen nog sessies. Alsof ze uitgeleerd zijn. In mijn ogen, doen deze nieuwe ademcoaches niet alleen zichzelf maar ook zeker hun cliënten tekort. Ze realiseren zich te vaak niet hoe belangrijk het is om te (blijven) leren én zelf te blijven ademen.

Een goede ademcoach worden… én blijven!

Een écht goede ademcoach zorgt ervoor dat hij of zij in topvorm is en blijft om de diepgaande transformatie processen te begeleiden die er kunnen ontstaan bij de cliënten.

A. Een goede ademcoach zorgt dat deze snap wat je doet. Alleen als je écht begrijpt wat er op fysiologisch niveau gebeurt als je een bepaalde ademtechniek inzet, kun je verantwoord en effectief werken met de adem. Kennis is key voor een goede ademcoach. En dit start met een gedegen opleiding die -naast het belangrijke praktische gedeelte- voldoende focus heeft op het eigen maken van de belangrijke theoretische basis.

B. De ademcoach heeft zelf veel, heel veel geademd. Én blijft dit structureel doen. Ademen, ademen, ademen en nog veel meer ademen. Dit kan zijn bij directe collega’s of opleidingmaatjes maar het liefst ook bij ademcoaches die geheel andere vormen van ademwerk aanbieden. Zo blijft de ademcoach zichzelf voeden en inspireren voor de ademsessies die deze zelf faciliteert. Maar dat ‘blijven ademen’ heeft nog meer voordelen;

C. Een goede ademcoach zorgt hiermee voor zichzelf voor continue bewustzijnsgroei. Als de ademcoach voortdurend eigen stukken blijft aankijken door zelf veel aan persoonlijke ontwikkeling te doen, kan deze cliënten diepgaander ondersteunen. In transformatie werk geldt dat hoe meer stukken je zelf hebt doorwerkt, hoe beter je kunt begeleiden. Hiermee groeit de ademcoach in bewustzijnsniveau en kan deze intense transformatieprocessen begeleiden zonder dat eigen stukken geraakt worden.

D. Een goede ademcoach heeft bovendien zelf alle facetten ervaren van de ademtechniek waarmee hij of zij anderen begeleidt. Alleen als je de techniek door en door kent, kom je minder snel voor verrassingen te staan. Het hebben van slechts enkele ervaringen met een techniek is echt onvoldoende om alle effecten te hebben ervaren. Iedere ademsessie is immers anders.

E. Een goede ademcoach weet dat het de adem is die het werk doet en niet hij of zij zelf. Less is more in het begeleiden van ademwerk. Natuurlijk krijg je als ademcoach prachtige tools op zak om de effecten van ademsessies te verdiepen, maar dat wil niet zeggen dat alle tools uit de tas moeten bij een ademsessie. Soms -of beter gezegd heel vaak- is het beter om de verdiepende technieken weinig in te zetten en het adem proces van de cliënt dus niet onnodig te verstoren. De goede ademcoach vertrouwt omdat hij of zij weet; de adem doet het werk wel.

F. Een ademcoach kan werken zonder verwachtingen. Veel ademcoaches hebben een verwachting t.a.v. wat de adem voor een cliënt zou moeten brengen, vaak vanuit een eigen ademervaring of vanuit een dieperliggende behoefte om het goed te doen. Dit creëert op een diepe niveau een blokkade in het proces. Pas wanneer de ademcoach alles kan omarmen wat zich wel -of niet- manifesteert en weet dat de adem altijd geeft wat écht nodig is, kan de magie ontstaan.

Lees ook mijn blog over ‘waarom de adem juist niet geeft wat je verwacht, maar precies wat je nodig hebt’.

G. De beste ademcoaches kunnen zichzelf in het moment brengen; volledig aanwezig zijn én blijven, wat zich ook aandient tijdens de sessies. Vanuit die staat van volledig aanwezig zijn -en dus uit het hoofd in het lijf komen- ontstaat er ruimte voor aanvoelen wat nodig is en voor intuïtieve ingevingen.

Wil jij een (steen)goede ademcoach worden?

Bij LifeBizz Academy kun je terecht voor gedegen opleidingen en masterclasses waarin je als goede ademcoach leert levens transformeren. Met de super complete Opleiding tot Allround Ademcoach word je opgeleid tot steengoede ademcoach die zelfstandig kan werken met de adem als krachtige tool. Begeleid je al mensen in persoonlijke groei trajecten en wil je het transformationeel ademen toevoegen aan je praktijk, dan is de Opleiding Verbonden Ademhaling voor Professionals passend voor jou.

De leertrajecten van LifeBizz Academy zijn door de opzet met een mix tussen online en praktijkgerichte lessen heel compleet en diepgaand, maar toch blijven het aantal lesdagen beperkt. Een snelle, maar diepgaande professionele groei naar goede ademcoach dus.